Bardzo szybkie do zrobienia ciasto, kruche czyli takie jak lubię najbardziej :) Kakaowo- kokosowe z warstwą dżemu. Naprawdę smaczne, idealne na podwieczorek czy do weekendowej kawy lub herbatki :)
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki - najlepiej krupczatki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 kostka masła
- 4 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki gorzkiego kakao
Masa kokosowa:
- 4 białka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 20 dkg wiórek kokosowych
Dodatkowo:
- kilka łyżek kwaśnego dżemu lub powideł
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta oprócz kakao szybko zagniatamy w kulę, pamiętajmy, że ciasto kruche nie znosi ciepła - dlatego warto posiekać masło z mąką nożem- będzie bardziej kruche. Ja używam malaksera. Zagniecione ciasto dzielimy na połówki, do jednej dodajemy kakao, zarabiamy, dzielimy na trzy kulki, które wkładamy do zamrażalnika. Białka ubijamy na sztywno. W tym czasie jasne ciasto wałkujemy, do blaszki wyłożonej papierem przenosimy za pomocą wałka, nakłuwamy widelcem, smarujemy dżemem lub powidłem. Do ubitej piany dodajemy cukier puder, ubijamy 3 minuty, potem zmniejszamy obroty miksera i naprzemiennie dodajemy wiórka i śmietanę. Masę kokosową wykładamy na jasne ciasto, wyjmujemy kulki ciemnego ciasta z zamrażalnika, ścieramy je na tarce o grubych oczkach na masę kokosową. Pieczemy w 180 st. C ok. 45 minut. Smacznego :)