Orzechowe, kruche ciasteczka. Wykorzystałam orzeszki arachidowe dzięki, którym ciasteczka zyskały mój ulubiony smak masła orzechowego ;) Ciasteczka są wciągające, ciężko im się oprzeć. Nie są zbyt słodkie, można posypać cukrem pudrem dodatkowo, ja nie miałam takiej potrzeby.
Składniki:
- 120g masła
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej+ do podsypywania
- 1/3 szklanki mąki krupczatki
- 5 łyżek cukru
- 1 szklanka orzeszków ziemnych (zmielić)
- 1-2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Z wszystkich składników wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy przez około 30 minut, po czym wyjmujemy, rozwałkowujemy cienko (5-6mm) i wycinamy ciasteczka. Pieczemy około 10-12 minut w temp. 180oC, do chwili, kiedy zaczną się rumienić boki. Studzimy na kratce. Smacznego:)
Źródło: Przepis własny :)