Orzechowe, kruche i delikatne ciasteczka. Szybko się przygotowuje i są mocno zapychające:) Dużo od razu zjeść się nie da, ale warto je wypróbować.
Składniki:
- 110g masła, w pokojowej temperaturze
- 180g masła orzechowego
- 150g cukru (użyłam brązowego)
- 1 duże jajko
- aromat waniliowy
- 130g mąki
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
Wykonanie:
Masło ucieramy mikserem masło razem z masłem orzechowym i cukrem. Dodajemy jajko i parę kropli aromatu waniliowego, chwilę ucieramy. Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą oraz solą. Dodajemy do masy orzechowej i mieszamy. Łyżeczką nabieramy porcję ciasta i w rękach formujemy kuleczki. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 3cm odległości i delikatnie spłaszczamy widelcem. Pieczemy około 15 minut w 160oC. Smacznego :)