Gościmy

Odwiedza nas 298 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 19 grudzień 2018 21:09

Pierniki od razu gotowe do jedzenia

Napisała

Znów pierniczki dla niecierpliwych i spóźnialskich :) Od razu gotowe do jedzenia. Ja chyba przesadziłam z ilością bakalii, bo ciężko mi się ciasto lepiło, nie wykorzystałam całej mąki. Ciasto ciężko mi się wałkowało, więc ostatecznie lepiłam kulki i układałam na płatkach :)

Składniki:

  • 1 kg mąki (dałam ok 600g)
  • 1/2 kg cukru (dałam ok 100g)
  • 75 g kakao
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka stołowa sody oczyszczonej
  • 1 kostka masła
  • bakalie (rodzynki; orzechy; migdały; skórka pomarańczowa - ilość: wg uznania – z umiarem :))
  • przyprawa do piernika – 1 opakowanie
  • 150 g miodu
  • 200 g śmietany kwaśnej

Glazura:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • woda

Wykonanie:

Masło roztapiamy z cukrem i studzimy. Następnie dodajemy mąkę, kakao, żółtka, miód, sodę, pokrojone bakalie i przyprawę do piernika, dokładnie mieszamy i ugniatamy dodając śmietany do momentu uzyskania jednolitej, twardszej masy. Ja stopniowo dodawałam mąki i ostatecznie nie wykorzystałam całej. Chyba dałam za dużo bakalii, bo nie chciało mi się połączyć w kulę :) Rozwałkowujemy i wykrawamy formy (grubość ok. 6 mm). Ja jedną partię wałkowałam, ale z uwagi na dużą ilość bakalii nie wałkowało się dobrze. Później zdecydowałam się na lepienie kulek i układałam je na płatkach. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 10-12 min. Ja udekorowałam dodatkowo lukrem.

Glazura: Cukier puder ucieramy z przegotowaną wodą na płynny i jednolity lukier. Upieczone i wystudzone pierniczki smarujemy bardzo płynnym lukrem, lukier ma spłynąć i tylko zostawić na piernikach cieniutką „skórkę”.

Pierniki te nie są twarde, nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu. Smacznego :)

Źródło

Czytany 1731 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook