Na śniadania zwłaszcza w weekend często jadam jajka z majonezem, ale czemu by nie spróbować w innej wersji? W ramach moich eksperymentów z roszponką, tym razem jajka miały towarzystwo:) Muszę przyznać, że to połączenie, przede wszystkim z uwagi na sos, okazało się idealne. Tradycyjnie odrobinę zmodyfikowałam. Podaję z moimi modyfikacjami.
Składniki (dla 2 osób):
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 0,5 opakowania roszponki 120 g (umyta, osuszona)
- 0,5 małego kubka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżka koperku (drobno pokrojony, świeży lub suszony)- ja dałam świeżego, ale nie żałowałam
- kilka kropel soku z cytryny
- sól i pieprz
Wykonanie:
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki lub w ósemki. Roszponkę układamy na talerzu. Z jogurtu, śmietany, czosnku, koperku, soku z cytryny mieszamy w miseczce sos, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy roszponkę. Bardzo szybkie i smaczne śniadanko. Smacznego:)