Naprawdę smaczna zapiekanka z ziemniaków, pieczarek z zapiekanymi jajkami. Aż nie mogłam uwierzyć, że tak niewiele składników i minimum przypraw dało taki efekt. Najważniejszy był świeżo zmielony pieprz i kolorowy czosnek w granulkach – uważam, że te przyprawy miały największy wpływ na smak :)
Składniki:
- 4 jajka
- 6 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- cebula (pominęłam)
- 30 dag pieczarek
- łyżka masła do smażenia
- szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
- ½ szklanki drobno utartego, żółtego sera
- zielenina (wg gustu, koperek, szczypiorek, pietruszka)
- sól, pieprz
- tłuszcz do wysmarowania formy
- granulowany czosnek (moja inwencja)
- 1/3 czerwonej papryki (moja inwencja)
Wykonanie:
Na maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Całość smażymy, często mieszając, aż odparuje ½ wytworzonego przez grzyby sosu, pod koniec dodajemy czerwona paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ja pominęłam cebulę, więc podsmażyłam pieczarki z papryką.
Na spodzie wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania układamy pokrojone w cienkie półplasterki ziemniaki, posypujemy przyprawami, na nich równomiernie rozkładamy przesmażone pieczarki, powierzchnię wyrównujemy i robimy 4 wgłębienia. W każde wgłębienie wbijamy po jednym jajku, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ja dodatkowo posypałam granulowanym kolorowym czosnkiem. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z utartym żółtym serem i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 180C przez 10-12 min (czas zależy od wysokości zapiekanej warstwy ) Danie jest gotowe, gdy śmietana z serem lekko się zrumienią . Podajemy z dodatkiem zielonej sałaty lub sezonową surówką. Smacznego :)
Źródło: „365 Obiadów na polskim stole na co dzień i od święta”, Wydawnictwo Publicat