W ramach przekąsek sylwestrowych można przygotować również różne pasty i podawać np. z krakersami. Proponuję na przykład zieloną pastę z bobu z czosnkiem i koperkiem. Prezentuje się ciekawie, zdecydowanie polecam wielbicielom bobu, bo jego smak dominuje. Ja robiłam z połowy poniższych porcji.
Składniki:
ilość porcji: 20
- 400 g ugotowanego na miękko bobu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka świeżej, posiekanej bazylii
- 2 ząbki czosnku wyduszonego praską
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Bób najpierw ugotowałam i obrałam ze skórki. Wszystkie składniki mieszamy i miksujemy. Pastę przechowjemy w lodówce, w nakrytym naczyniu, aby nie obsychała. Możemy podawać z krakersami lub z pieczywem. Smacznego:)