Gościmy

Odwiedza nas 264 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 04 luty 2015 19:07

Koncentrat bulionu warzywnego – domowa kostka rosołowa

Napisała

Jeśli są wśród Was osoby, które szukały zamiennika kostki rosołowej, która jak wiadomo ma w sobie dużo zbędnych składników, niekoniecznie przez nas pożądanych, to polecam zrobienie domowej kostki rosołowej. Od jakiegoś czasu szukałam przepisu na taką kostkę i wybrałam jeden z nich do przetestowania. Wyszło mi kilka słoiczków tej kostki, które trzymam w lodówce, na długi czas mi wystarczą:)

Składniki:

  • 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu (pominęłam)
  • 2 łyżki lubczyku
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka (lub mała cebulka)
  • 500g marchwi
  • 150g korzenia pietruszki
  • 150g korzenia selera
  • 70-100g białej części pora
  • 60g grzybów leśnych np podgrzybków (lub 3-4 suszone) -pominęłam
  • 1/2 puszki pomidorów bez skórki
  • 170g g soli morskiej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 100ml białego wina
  • 1-2 łyżki parmezanu

Wykonanie:

Suszone przyprawy, zioła, liście laurowe, ziarna mielimy w małym malakserze (świetnie sprawdzi się tu młynek do kawy). Dodajemy czosnek i szalotkę i ponownie miksujemy. Do tej samej miski dodałajemy sól i olej i miksujemy do konsystencji pesto.

Wszystkie warzywa obieramy i siekamy jak najdrobniej za pomocą malaksera (można zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach).

Wszystkie składniki oprócz parmezanu wrzucamy do dużego garnka o grubym dnie i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc kuchenki do minimum i gotujemy często mieszając przez 30 minut.

Po upływie tego czasu masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Dodajemy starty parmezan i gotujemy przez kolejne 20 minut uważając, by masa się nie przypaliła. W drugiej połowie gotowania ma już tendencje do przywierania do dna naczynia.

Gotową pastę ponownie miksujemy, by uzyskać gładszą konsystencję, a następnie przekładamy do słoika (u mnie kilka małych słoiczków) i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną pastę wstawiamy do lodówki, gdzie może być przechowywana nawet przez kilka miesięcy. Używamy jak kostkę rosołową do przyprawiania zup i innych dań, a także jako zamiennik bulionu warzywnego.

Dodatkowe uwagi:

  • Zestaw przypraw i ziół można dostosować do własnych preferencji smakowych.
  • Wino można zastąpić wodą.
  • Można wykluczyć parmezan, jednak zarówno ser, jak  grzyby są świetnym naturalnym wzmacniaczem smaku.
  • Gotowa przyprawa jest bardzo słona, tak powinno być. Do potrawy dodaje się jej niewiele, pod koniec gotowania. Po użyciu danie należy solić z rozwagą, by nie przesadzić.
  • Z podanych składników wychodzi około 900g gotowego koncentratu.

Źródło

Czytany 4977 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook