Delikatne pierożki z nadzieniem z serka ricotta i bazylią, naprawdę bardzo smaczne. Tak niewiele składników potrzeba, by powstało coś tak pysznego:)
Składniki:
Ciasto:
- 300g mąki
- 3 jajka
- 3 łyżki oliwy
- ciepła, przegotowana woda
Farsz:
- opakowanie serka ricotta
- garść listków bazylii (posiekanych)
- pieprz i sól
Wykonanie:
Mąkę wysypujemy na blat, w środku mąki robimy dołek, wbijamy jajka, wlewamy oliwę i zagniatamy gładkie ciasto - jeśli jest zbyt suche, należy dodać nieco ciepłej wody. Jeśli zbyt klejące - odrobinę mąki. Ja robiłam ciasto w malakserze.
Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na minimum godzinę do lodówki do maksimum 2 dni.
Składniki farszu łączymy. Ciasto wałkujemy jak najcieniej, kieliszkiem wykrawamy kółka o średnicy ok. 4-5 cm, na środku kładziemy łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Można też ciasto podzielić na pół i rozwałkować dwa kwadraty. Kładziemy nadzienie na jednym, w odstępach i przykrywamy drugim. Tam gdzie będą granice pierożków dociskamy ciasto, a następnie radełkiem wycinamy kwadraty. Zdecydowanie szybciej jednak robi się tradycyjne pierożki;) Gotujemy w gorącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Podajemy od razu. Smacznego!:)