Gościmy

Odwiedza nas 219 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 12 kwiecień 2013 19:43

Chrupiące kotlety z selera

Napisała

Takich jeszcze wcześniej nie próbowałam, ale, jako że bardzo lubię różne placuszki warzywne (ziemniaczane nie mają sobie równych) postanowiłam wypróbować i te. Bardzo smaczne. Jak ktoś nie przepada za selerem, to od razu powiem, że po usmażeniu placków jest w ogóle niewyczuwalny:) Ja wzbogaciłam ich smak o świeżą bazylię i ją wyczuwałam najbardziej. Podałam je z sosem czosnkowym i powiem, że całkiem niezłe wyszły. Warto spróbować dla odmiany. Moje nie chciały się w ogóle obtaczać w bułce, więc usmażyłam je po prostu jak placki ziemniaczane.

Składniki:

  • duży seler
  • 1/4 szklanki tartej bułki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie:

Seler szorujemy, obieramy i ścieramy na tarce. Ja użyłam malaksera. Przekładamy do salaterki, dodajemy tartą bułkę, wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekaną bazylię. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Masa powinna być gęsta - jeśli taka nie jest, dodajemy jeszcze trochę tartej bułki. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na gorącym oleju ze wszystkich stron na złoto. Pominęłam obtaczanie w bułce, kładłam łyżką ciasto na rozgrzanym oleju i smażyłam jak tradycyjne placki ziemniaczane. Podajemy np. z sosem czosnkowym lub lekką sałatką. Smacznego:)

Źródło

 

Czytany 4788 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook