Smaczny i aromatyczny kurczak nadziany ricottą i szpinakiem. Nazwa pochodzi od sposobu przyrządzania ziemniaków, nacinamy je i pieczemy. Prezentują się naprawdę ciekawi, jakiś czas temu je przygotowywałam – tym razem tym sposobem zrobiłam kurczaka. Propozycja na niedzielny obiad :)
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 50 g ricotty
- 100 g liści młodego szpinaku
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 małe czerwone chili, bez nasion i bardzo drobno posiekane
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- starty ser do posypania
- słodka lub ostra mielona papryka, do posypania
Wykonanie:
Włączamy piekarnik i ustawiamy go na 200 o C. Przygotowujemy blaszkę do zapiekania wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam naczynia żaroodpornego.
Na małej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu olej, wrzucamy szpinak i i smażymy mieszając przez minutę do zwiędnięcia. Dodajemy ricottę i chilli i podsmażamy razem przez chwilę. Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem i zdejmujemy z ognia. Piersi nacinamy w paski o szerokości około 2 cm do połowy jej grubości i doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy nacięcia mieszanką ze szpinakiem i ricottą, posypujemy startym serem i papryką i umieszczamy w przygotowanym naczyniu. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 20-25 minut (w zależności od wielkości piersi). Wyjmujemy i podajemy. Smacznego :)