Gościmy

Odwiedza nas 142 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 19 luty 2017 13:22

Kurczak Hasselback z ricottą i szpinakiem

Napisała

Smaczny i aromatyczny kurczak nadziany ricottą i szpinakiem. Nazwa pochodzi od sposobu przyrządzania ziemniaków, nacinamy je i pieczemy. Prezentują się naprawdę ciekawi, jakiś czas temu je przygotowywałam – tym razem tym sposobem zrobiłam kurczaka. Propozycja na niedzielny obiad :)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 50 g ricotty
  • 100 g liści młodego szpinaku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 małe czerwone chili, bez nasion i bardzo drobno posiekane
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • starty ser do posypania
  • słodka lub ostra mielona papryka, do posypania

Wykonanie:

Włączamy piekarnik i ustawiamy go na 200 o C. Przygotowujemy blaszkę do zapiekania wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam naczynia żaroodpornego.

Na małej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu olej, wrzucamy szpinak i i smażymy mieszając przez minutę do zwiędnięcia. Dodajemy ricottę i chilli i podsmażamy razem przez chwilę. Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem i zdejmujemy z ognia. Piersi nacinamy w paski o szerokości około 2 cm do połowy jej grubości i doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy nacięcia mieszanką ze szpinakiem i ricottą, posypujemy startym serem i papryką i umieszczamy w przygotowanym naczyniu. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 20-25 minut (w zależności od wielkości piersi). Wyjmujemy i podajemy. Smacznego :)

Źródło

Czytany 3544 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook