Mięsna propozycja na sobotni lub niedzielny obiad. Udka z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym – soczyste i aromatyczne. Można podać z ulubionymi dodatkami:) Ja akurat wykorzystałam udka, ale mogą być też inne części kurczaka.
Składniki:
- 4 kawałki kurczaka (u mnie udka)
- kawałek masła
Sos:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki keczupu
- 3 duże łyżki oleju
- 3 płaskie łyżeczki przyprawy curry
- duża łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
Wykonanie:
Składniki sosu dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30 min, by smaki się połączyły. Przygotowane porcje kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, układamy w salaterce, zalewamy sosem, szczelnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki (mięso może stać do następnego dnia).
W naczyniu do zapiekania rozpuszczamy niewielki kawałek masła, układamy skórką do góry porcje kurczaka, zalewamy sosem, w którym się marynował, na wierzchu rozkładamy kawałki masła, wstawiamy do nagrzanego do temp. 150 stopni C piekarnika wraz z drugim naczyniem napełnionym wodą (woda wytworzy w piekarniku wilgoć, która zapobiega wysuszaniu się potrawy podczas zapiekania) i zapiekamy ok 45-55 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami :) Smacznego :)
Źródło: „365 obiadów...” Wydawnictwo Publikat