Prosty, smaczny obiadek. Delikatne mięso z kurczaka w aksamitnym sosie z dodatkiem marchewki i groszku. Poza walorami smakowymi fajnie prezentuje się na talerzu, taki kolorowy obiadek :) Sprawdzi się zarówno na obiad w tygodniu jak i w weekend.
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem (450 gramów)
- 1 cebula (pominęłam)
- łyżka mąki plus mąka do panierowania
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200 ml mleka
- pęczek świeżego koperku
- sól, pieprz, olej
Wykonanie:
Każdą pierś kroimy wzdłuż na dwa płaskie kawałki, następnie każdy lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na oleju. Bitki zdejmujemy z patelni i odkładamy.
Patelnię oczyszczamy, rozgrzewamy świeży olej, szklimy na nim posiekaną cebulę (pominęłam), wsypujemy łyżkę mąki, dokładnie mieszamy, aż całkowicie połączy się z tłuszczem, robiąc zasmażkę, wlewamy śmietankę i mleko, następnie często mieszając zagotowujemy, dodajemy marchewkę i groszek, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie mieszamy. Bitki zanurzamy sosie i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Na koniec do sosu dodajemy posiekany koperek. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty, dodajemy więcej mleka i ponownie zagotowujemy. Podajemy np. z ziemniaczkami i surówką/ buraczkami. Smacznego :)