W tym roku postanowiłam przygotować ekspresowe pomidory w kawałkach, bez przecierania, zdecydowanie szybki sposób. Zamierzam je wykorzystać jako szybki sos do makaronu czy kaszy. W źródłowym przepisie wykorzystano 10 kg pomidorów, ja zrobiłam z 1 kg, wyszło mi 4 małe słoiczki po ok 200g.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 250 ml wody
- sok z 1/4 cytryny
- 1/4 łyżki soli, niejodowanej, ja dałam morską
- suszona bazylia do smaku, ja dałam ok ½ łyżeczki
Wykonanie:
Nacinamy skórkę na pomidorach na krzyż i wrzucamy je do wrzątku na 3 minuty, następnie wyławiamy i zdejmujemy z nich skórkę, kroimy na czwórki i wycinamy zieloną część. Wszystkie soki które wypłyną podczas krojenia starannie zbieramy przekładamy do rondla.
Pomidory przekładamy do dużego garnka, dodajemy sól, sok z cytryny i bazylię, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 10 minut. Ja gotowałam troszkę dłużej, by jak najwięcej wody wyparowało. Wyparzone słoiki napełniamy pomidorami i powstałym sosem, zamykamy i pasteryzujemy ok. 15-20 minut w kąpieli wodnej lub w piekarniku.
Pasteryzacja:
Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.