Poza samymi pomidorami zrobiłam również pomidory z papryką :) Takie szybkie sosy pomidorowe z dodatkiem papryki mogę wykorzystać do makaronu, a nawet jako bazę do zupy :) Zamykam lato w słoiczkach :) Zrobiłam na bazie przepisu na ostatnio sprawdanego przepisu :)
Składniki:
- ½ kg pomidorów
- ½ kg papryki czerwonej
- ¼ łyżki soli
- do smaku bazylia suszona, zioła prowansalskie, lubczyk, pieprz
- świeża bazylia
- łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Nacinamy skórkę na pomidorach na krzyż i wrzucamy je do wrzątku na 3 minuty, następnie wyławiamy i zdejmujemy z nich skórkę, kroimy na czwórki i wycinamy zieloną część. Paprykę kroimy w większą kostkę.
Pomidory i paprykę przekładamy do garnka, dodajemy sól, sok z cytryny i bazylię, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 10-20 minut. Gotowałam dłużej. Zależy od soczystości pomidorów. Wyparzone słoiki napełniamy powstałym sosem, zamykamy i pasteryzujemy ok. 15-20 minut w kąpieli wodnej lub w piekarniku.