Smaczne, delikatne placuszki, nie są zbyt słodkie, dlatego warto podać z dodatkami typu konfitura, owoce itp. Ja podałam z bitą śmietaną i owocami.
Składniki (na około 20 sztuk):
- 1 i 1/3 szklanki kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki topionego masła lub oleju
- olej do smażenia
Wykonanie:
W misce łączymy wszystkie składniki - wsypujemy kaszę manną, proszek do pieczenia, cukier puder, sól – mieszamy, a następnie dodajemy mleko, jajko, tłuszcz i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kwadrans. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, na średnim ogniu na rumiano - po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami. U mnie bita śmietana, porzeczki i winogrona. Smacznego:)