Zbliża się Tłusty Czwartek, można zatem testować różne przepisy, by wybrać ten, który zagości w czwartek w Waszych domach :) Przeglądając tłustoczwartkowe przepisy trafiłam na te racuszki, przepis powstał na bazie duńskich pączków stąd ta nazwa, ale pączki przybrały tu postać racuszków i są bez nadzienia. Smaży się je na niewielkiej ilości tłuszczu, więc są dużo mniej kaloryczne od pączków. Jeśli nie macie ochoty na smażenie tradycyjnych pączków to możecie przygotować takie szybkie racuszki :) Można podać z jogurtem i owocami, dżemem czy konfiturą lub po prostu posypać cukrem pudrem.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- ½ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
- 50 g roztopionego masła
- 1 duże jajko
- ¼ łyżeczki kardamonu
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy (pominęłam, gdyż nie dysponowałam tym składnikiem)
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą, cukrem waniliowym, kardamonem i sodą oraz skórką pomarańczową. Maślankę mieszamy z żółtkiem oraz roztopionym masłem i wlewamy do suchych składników. Białko ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość tłuszczu, nakładamy porcje ciasta i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem, z domowym dżemem lub konfiturą albo z gęstą śmietaną/ jogurtem i owocami. Smacznego :)