Gościmy

Odwiedza nas 695 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 16 listopad 2020 23:15

Bezglutenowe kopytka czekoladowe

Napisała

Skusiły mnie :) Kopytka czekoladowe to musi być ciekawe :) Ciasto oparte na kaszy jaglanej i batacie. Kopytka najlepiej smakują na świeżo, (zostało mi kilka na kolejny dzień i już niestety były zbyt twarde), trzeba zjeść wszystkie od razu ;) Są dosyć syte :) Podałam z owocami i syropem klonowym. Można podać z sosem jogurtowym, miodem lub konfiturą.

Składniki:

  • 6 Łyżek kakao
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 batat
  • 160 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Wykonanie:

Batata pieczemy w całości i bez obierania, w temp. 200°C przez około 50-60 minut (najlepiej przy okazji innego wypieku, u mnie razem z chlebkiem). W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną. Po ugotowaniu pozostawiamy ją do wystudzenia. Mielimy/ blendujemy kaszę jaglaną oraz batata obranego ze skórki. Dodajemy kakao, sól oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy ciasto. Ma mieć luźną konsystencję (będzie lekko klejące), nie może być zbite.

Posypujemy mąką ziemniaczaną blat, wykładamy łyżką 1/3 ciasta układając ją w długi płaski wałek. Ciasto obtaczamy w mące i kroimy na małe romby. Tak samo robimy z pozostałym ciastem. Kopytka gotujemy w gorącej wodzie przez około 3-4 minuty, do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Ugotowane kopytka podajemy z dodatkiem miodu/syropu z agawy/klonowego oraz świeżych owoców. Smacznego :)

Źródło

Czytany 1430 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook