Pyszne, puszyste racuszki z jagodami :) Sprawdzą się jako podwieczorek, małe co nieco, czy na drugie danie jeśli lubimy zjeść coś na słodko w porze obiadu :) Klasyka z owocowym dodatkiem :)
Składniki:
- 2½ szklanki mąki (½ kg)
- 2 jajka
- 1½ szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 3 dag drożdży
- sól
- 3 łyżki jagód
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy, posypujemy cukrem. Mleko podgrzewamy, dodajemy do drożdży i mieszamy. Jajka rozbijamy, lekko solimy. Dodajemy do drożdży mąkę i jajka i mieszamy. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie wrzucamy jagody do ciasta i delikatnie mieszamy. Kładziemy na rozgrzanym tłuszczu łyżką racuchy. Smażymy z obu stron. Tłuszcz nie może być za gorący, bo racuchy zaczną się przypiekać, a w środku będą surowe. Jagody puszczają sok, warto przecierać patelnię np. ręcznikiem papierowym po kolejnej serii, aby się nie przypalały :) Ciepłe racuchy posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)
Źródło: Przepis własny.