Kolejna propozycja na słodki obiad, czyli racuchy, dla odmiany z brzoskwiniami. Ja użyłam takie domowe z syropu. Ze świeżymi też na pewno będą pyszne.
Składniki:
- szklanka mąki
- 150g waniliowego serka homogenizowanego
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki otrębów pszennych
- jajko
- łyżka cukru
- brzoskwinia (może być z puszki)
- gorzka czekolada
- łyżka dżemu brzoskwiniowego
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mąkę, cukier, otręby, proszek do pieczenia i sól wsypujemy do miski. Dodajemy jajko, mleko i 2 łyżki serka waniliowego. Mieszamy mikserem na gładką masę. Brzoskwinię myjemy, obieramy i kroimy na małe cząstki. Jeśli używamy tak jak ja brzoskwiń z zalewy, to po prostu wyciągamy i kroimy w kosteczkę:) Dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy małe placuszki nakładając łyżką ciasto na patelnię. Zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik i po odsączeniu układamy na talerze. Resztę serka waniliowego mieszamy z dżemem brzoskwiniowym i polewamy nim racuchy, następnie posypujemy kawałkiem startej gorzkiej czekolady (zapomniałam o czekoladzie):) Ja użyłam domowego dżemu, jego kolor jest mało ciekawy, ale liczy się smak:)