Chodziły za mną pierożki z wiśniami i twarożkiem, aż w końcu udało mi się je zrobić:) Wyszły przepyszne:)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka masła lub oleju
- 1 jajko
- około 3/4 szklanki ciepłej wody
Nadzienie:
- wiśnie drylowane –użyłam pół słoiczka takich domowych drylowanych
- twarożek – użyłam pól kostki
- cukier waniliowy do smaku
- cukier puder
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej wgłębienie, dodajemy sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiamy ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiamy aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykrywamy ściereczką. Nastawiamy wodę w garnku na gotowanie, lekko solimy.
Teraz przygotowujemy nadzienie. Twarożek rozgniatamy widelcem lub mielimy w blenderze, słodzimy do smaku cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy wydrylowane wiśnie i mieszamy. Wychodzi bardzo ładny różowy serek:) I nadzienie gotowe.
Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy kolejno na placki. Małą szklaneczką wycinamy kółka, w środek wkładamy łyżeczkę nadzienia i lepimy pierogi. Gotujemy do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Jak wypłyną na wierz to jeszcze chwilkę podgotować. Podajemy ciepłe ze śmietaną i cukrem.