Krucha tarta z brukselką i szynką, świetna na kolację na ciepło, przekąskę czy drugie śniadanie do pracy :) Jeśli są wśród Was wielbiciele brukselek to zachęcam do wypróbowania :)
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 150 g masła
- sól
- gałka muszkatołowa
Nadzienie:
- 300 g bardzo drobnej brukselki
- 4-5 plasterków szynki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- pół szklanki śmietany
- 2 jajka
- 100 g ostrego żółtego sera
Wykonanie:
Mąkę siekamy z zimnym masłem. Wlewamy 2 łyżki zimnej wody, wsypujemy po szczypcie soli i gałki. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki. Brukselkę myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na półmiękko. 1/3 ciasta odkładamy, resztą wylepiamy formę do tart, nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy brukselkę, posypujemy pokrojoną w paseczki szynką i posiekanym czosnkiem, skrapiamy olejem. Z reszty ciasta wykrawamy paski, układamy z nich kratkę na wierzchu tarty. Wstawiamy do gorącego (200°C) piekarnika. Po 20 minutach zalewamy śmietaną roztrzepaną z jajkami i startym serem. Pieczemy na rumiano. Smacznego :)