Przygotowywałam ją ostatnio jako dodatek do ryby, miałam wrzucić od razu i mi umknęło, ale już to naprawiam :) Szybki sposób na dodatek do mięs czy ryby. Zielona, jędrna brukselka w aromatycznym sosie pomidorowym, nam przypadła do gustu.
Składniki:
- 0,5 kg brukselki
- ok. 100g przecieru pomidorowego
- ok. 1 szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1 łyżeczka bazyli
- ok. 1 łyżeczka lubczyku
- szczypta cząbru
- szczypta ziół roansalskich
- sól, pieprz, cukier
- odrobina oliwy z oliwek
Wykonanie:
Jeśli brukselka jest świeża, nie mrożona, to myjemy ją i oczyszczamy z zewnętrznych liści, odkrawamy grubą końcówkę. Gotujemy z dodatkiem cukru i soli ok. 5 minut. Jeśli natomiast jest mrożona, to wrzucamy do gotującej się wody, również z dodatkiem cukru i soli, i gotujemy ok. 7 minut. Gdy będzie już miękka, a najlepiej al dente, należy ją odcedzić. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, rozgrzewamy, następnie dodajemy dopiero co ugotowaną brukselkę i wszystko zalewamy mlekiem, po czym delikatnie podgrzewamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy, wciąż lekko podgrzewając. Całość posypujemy bazylią, lubczykiem, cząbrem, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem -wedle uznania :) Tym razem miałam tylko suszone zioła, więc takie dodałam. Mieszamy w razie potrzeby dolewamy mleka bądź wody. Czosnek przeciskamy przez praskę bądź drobno kroimy, dodajemy do brukselki, mieszamy i przykrywamy, już nie gotując. Po ok 5 minutach podajemy. Smacznego:)