Prosty chlebek ziołowy z dodatkiem sera feta. Ja przygotowałam go z myślą o dodatku do sałatki. Na zdjęciu poniżej chlebek z połowy porcji, bo piekłam również inny chlebek. Myślę jednak, że spokojnie można go upiec jako zwykłe pieczywo. Fety za specjalnie nie wyczułam w chlebku za to zioła owszem :) Ciekawy i warty wypróbowania :) Zdjęcia robiłam praktycznie od razu jak chlebek przestygł, bo nie byłam pewna czy dotrwa na drugi dzień ;) Ale piekłam go jeszcze kilka razy i na drugi dzień nadal jest miękki i ładnie się kroi, może się lekko kruszyć :)
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 200 g maślanki naturalnej
- ½ łyżeczki cukru
- 400 g mąki pszennej np. typ 480 lub 550
- 50 g płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka soli
- 100 g sera typu feta
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypioru (nieduży) lub innych ulubionych ziół (bazylia, oregano, tymianek) – u mnie bazylia i oregano
- 150 g letniej wody
Wykonanie:
Drożdże kruszymy w miseczce, dodajemy maślankę i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Mąkę łączymy z płatkami, solą i pokruszoną w małe kawałki fetą. Następnie dodajemy posiekane zioła i drożdże z maślanką. Na koniec dodajemy letnią wodę i zagniatamy ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno pozostać wciąż lepkie, ale takie ma być. Nie należy dodawać więcej mąki.
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, w ciepłym miejscu. Powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy jeszcze raz, lub mieszamy je łyżką – wciąż będzie dość lepkie. Następnie ciasto przekładamy do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wysmarowanej np. olejem i wysypanej otrębami. Formę przykrywamy np. folią spożywczą i chleb pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia – do czasu, aż urośnie niemal do brzegów formy. UWAGA – chleb urośnie bardzo szybko, warto więc od razu nastawić piekarnik.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”. Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut. Pod koniec pieczenia można chleb wyciągnąć z formy i dopiec go już na samej kratce piekarnika, przez ok. 10 minut. Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Smacznego :)