Gościmy

Odwiedza nas 141 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 24 lipiec 2020 12:46

Chleb ziołowy z fetą

Napisała

Prosty chlebek ziołowy z dodatkiem sera feta. Ja przygotowałam go z myślą o dodatku do sałatki. Na zdjęciu poniżej chlebek z połowy porcji, bo piekłam również inny chlebek. Myślę jednak, że spokojnie można go upiec jako zwykłe pieczywo. Fety za specjalnie nie wyczułam w chlebku za to zioła owszem :) Ciekawy i warty wypróbowania :) Zdjęcia robiłam praktycznie od razu jak chlebek przestygł, bo nie byłam pewna czy dotrwa na drugi dzień ;) Ale piekłam go jeszcze kilka razy i na drugi dzień nadal jest miękki i ładnie się kroi, może się lekko kruszyć :)

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 g maślanki naturalnej
  • ½ łyżeczki cukru
  • 400 g mąki pszennej np. typ 480 lub 550
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g sera typu feta
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypioru (nieduży) lub innych ulubionych ziół (bazylia, oregano, tymianek) – u mnie bazylia i oregano
  • 150 g letniej wody

Wykonanie:

Drożdże kruszymy w miseczce, dodajemy maślankę i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Mąkę łączymy z płatkami, solą i pokruszoną w małe kawałki fetą. Następnie dodajemy posiekane zioła i drożdże z maślanką. Na koniec dodajemy letnią wodę i zagniatamy ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno pozostać wciąż lepkie, ale takie ma być. Nie należy dodawać więcej mąki.

Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, w ciepłym miejscu. Powinno podwoić swoją objętość.

Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy jeszcze raz, lub mieszamy je łyżką – wciąż będzie dość lepkie. Następnie ciasto przekładamy do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wysmarowanej np. olejem i wysypanej otrębami. Formę przykrywamy np. folią spożywczą i chleb pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia – do czasu, aż urośnie niemal do brzegów formy. UWAGA – chleb urośnie bardzo szybko, warto więc od razu nastawić piekarnik.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”. Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut. Pod koniec pieczenia można chleb wyciągnąć z formy i dopiec go już na samej kratce piekarnika, przez ok. 10 minut. Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Smacznego :)

Źródło

Czytany 1266 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook