Gościmy

Odwiedza nas 532 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 06 sierpień 2020 23:25

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem na miodzie

Napisała

Chlebek, który robię od jakiegoś czasu, ale nie było okazji zrobić fotorelacji ;) Nie zawsze mogę dostać mąkę, którą do niego wykorzystuję, a nie ukrywam, że taka mieszanka jest dla mnie bardzo wygodna (można oczywiście użyć dowolnej mąki pełnoziarnistej). Jak tylko ją kupię, to co któryś chlebek piekę właśnie ten. Należy już do grona naszych ulubionych. Czasem piekę z ziarnami, czasem bez - zawsze jest pyszny. Mięsisty, wilgotny, mięciutki nawet przez kilka dni. Ciasto można wymieszać łyżką bez użycia miksera z hakami, chociaż ja przeważnie jednak robię go mikserem -chyba, że późno w nocy zabieram się za chleb i nie chcę hałasować to wówczas mieszam tylko łyżką :) Zdecydowanie polecam :)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 450
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (używam Lubella pełne ziarno - mieszanka żytniej, orkiszowej i pszennej)
  • 150 g pestek ze słonecznika + 3 łyżki do posypania
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki letniej wody + 3 łyżki
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka miodu (jeśli gęsty to naprawdę płaska, by chleb nie wyszedł słodki)

Wykonanie:

Przygotowujemy zaczyn. Drożdże kruszymy i przekładamy do miski. Dodajemy miód i 3 łyżki letniej wody. Mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Oba rodzaje mąk przesiewamy do miski. Dodajemy sól i mieszamy. Do mąki wlewamy zaczyn drożdżowy, wodę i pestki słonecznika. Wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne. Można wymieszać łyżką lub mikserem z hakami.

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Wierzch wyrównujemy łyżką i posypujemy pestkami słonecznika. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

 

Źródło

Czytany 3214 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook