Chlebek, który robię od jakiegoś czasu, ale nie było okazji zrobić fotorelacji ;) Nie zawsze mogę dostać mąkę, którą do niego wykorzystuję, a nie ukrywam, że taka mieszanka jest dla mnie bardzo wygodna (można oczywiście użyć dowolnej mąki pełnoziarnistej). Jak tylko ją kupię, to co któryś chlebek piekę właśnie ten. Należy już do grona naszych ulubionych. Czasem piekę z ziarnami, czasem bez - zawsze jest pyszny. Mięsisty, wilgotny, mięciutki nawet przez kilka dni. Ciasto można wymieszać łyżką bez użycia miksera z hakami, chociaż ja przeważnie jednak robię go mikserem -chyba, że późno w nocy zabieram się za chleb i nie chcę hałasować to wówczas mieszam tylko łyżką :) Zdecydowanie polecam :)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej typ 450
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (używam Lubella pełne ziarno - mieszanka żytniej, orkiszowej i pszennej)
- 150 g pestek ze słonecznika + 3 łyżki do posypania
- 30 g świeżych drożdży
- 2 szklanki letniej wody + 3 łyżki
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżka miodu (jeśli gęsty to naprawdę płaska, by chleb nie wyszedł słodki)
Wykonanie:
Przygotowujemy zaczyn. Drożdże kruszymy i przekładamy do miski. Dodajemy miód i 3 łyżki letniej wody. Mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Oba rodzaje mąk przesiewamy do miski. Dodajemy sól i mieszamy. Do mąki wlewamy zaczyn drożdżowy, wodę i pestki słonecznika. Wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne. Można wymieszać łyżką lub mikserem z hakami.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Wierzch wyrównujemy łyżką i posypujemy pestkami słonecznika. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)