Gościmy

Odwiedza nas 579 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 17 wrzesień 2017 15:24

Kapusta marynowana

Napisała

Jeśli zdarzyło się Wam jeść chińszczyznę to ten smak powinien być Wam znany :) Kapusta mimo marynowania pozostaje chrupka, jest jednocześnie lekko słodka i kwaskowata. Mi bardzo przypadła do gustu :) Często u mnie gości.

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty białej
  • 1 duża lub 2 mniejsze marchewki

Marynata:

  • 1/4 szkl. oleju
  • 1/3 szkl. octu ryżowego lub jabłkowego
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 duże ząbki czosnku

Wykonanie:

Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
Przygotowujemy marynatę. Do rondelka wlewamy ocet, dodajemy cukier, sól i czosnek i podgrzewamy całość. Dodajemy olej i doprowadzamy do wrzenia i do rozpuszczenia się cukru.
Tak przygotowaną marynatą zalewamy kapustę z marchewką i dokładnie mieszamy. Kapustę przekładamy do słoja lub wiaderka plastikowego, zalewamy pozostałą marynatą i mocno dociskamy. Szczelnie zamykamy pojemnik i wstawiamy do lodówki najlepiej na 24 godziny.

Kapusta jest smaczna od razu, ale najsmaczniejsza jest po 2-3 dniach. Wtedy smaki się przegryzą a sama kapusta zmięknie pozostając jednocześnie chrupką. Smacznego :)

Źródło

Czytany 4384 razy

1 komentarz

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook