Lubię testować różnego rodzaju surówki, kiedyś miałam okazję próbować tej surówki i nawet mi smakowała :) Mimo, że nie przepadam za rodzynkami w surówkach, zdecydowałam się wypróbować ją w wersji zgodnie z oryginalnym przepisem. Podałam ją do kurczaka w pikantnym sosie, smaki dzięki temu się uzupełniały.
Składniki:
- duży seler
- 1 zielone jabłko
- 1 czerwone jabłko
- rodzynki – kilka, kilkanaście
- orzechy włoskie
- 2 łyżki majonezu
- 1 mały jogurt
- sól i pieprz
Wykonanie:
Seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Jabłka obieramy i kroimy kostkę, rodzynki moczymy w gorącej wodzie i suche dodajemy do sałatki. Majonez mieszamy z jogurtem, przyprawiamy solą i pieprzem (niewiele). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę posypujemy pokruszonymi orzechami i serwujemy. Smacznego :)