Gościmy

Odwiedza nas 254 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 11 styczeń 2016 21:36

Łódeczki ryżowe z zielonym pesto

Napisała

Łódeczki są ciekawym pomysłem na przekąskę na ciepło :) Ja jednak wykorzystałam je jako dodatek do obiadu, zrezygnowałam więc z bazyliowych żagli;) Jeśli chcecie przygotować je jako przekąski z pewnością będą się świetnie prezentować, a do tego są naprawdę pyszne :)

Składniki:

  • 100 g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól ziołowa
  • pieprz czarny

Pesto:

  • 130 g rukoli
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 g sera Cheddar
  • 80 g orzeszków ziemnych
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz czarny

Dodatkowo:

  • listki świeżej bazylii
  • wykałaczki

 Wykonanie: 

Umytą i osuszoną rukolę wkładamy do rozdrabniacza wraz z 3 ząbkami czosnku, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i miksujemy do częściowego rozdrobnienia. Orzeszki ziemne obieramy z łupin i łusek, prażymy na patelni i studzimy. Ostudzone orzeszki rozbijamy w moździerzu. Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starty ser oraz rozbite w moździerzu orzeszki ziemne dodajemy do rozdrobnionej z czosnkiem rukoli, dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek i miksujemy do odpowiedniego rozdrobnienia i połączenia się składników.  Miksujemy dosłownie kilka sekund, aby nie dopuścić do powstania jednolitej "papki". Całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

Gotowe pesto odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Następnie przygotowujemy łódeczki ryżowe. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, przekładamy do miski i studzimy. Do ostudzonego ryżu dodajemy 1 jajko, 1 łyżkę mąki i przyprawy: 2 łyżeczki bazylii oraz czarny pieprz. Całość doprawiamy do smaku solą ziołową i dokładnie mieszamy.

Z tak powstałej masy ryżowej formujemy łódeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut. Upieczone łódeczki ryżowe napełniamy zielonym pesto z rukoli oraz ozdabiamy listkami bazylii nabitymi na wykałaczki, tworząc zielone żagle. (jak wspomniałam pominęłam żagle:) ).

Gotowe przekąski doskonale sprawdzą się podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego:)

Źródło

Czytany 2331 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook