Przepyszna tarta, tym razem ciasto jest idealne, na pewno przy nim pozostanę. Świetnie się wyrabia, a po upieczeniu bez problemu kroi. Tarta jest delikatna i pyszna. Najlepiej smakuje na ciepło:)
Składniki:
Składniki (na formę o średnicy 27 cm):
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2-3 łyżeczki wody
- duża szczypta soli
Farsz :
- 300 g pieczarek
- 150 g pieczonego kurczaka (pokrojony w kostkę)
- 1 mała cebula (zastąpiłam czosnkiem)
- 100 ml kwaśnej śmietany 22%
- 1 łyżka masła
- sól , pieprz
- 2 jajka
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z solą na blat, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Siekamy nożem, aż z masła i mąki zrobią się grudki. Dodajemy jajko roztrzepane z wodą, mieszamy, szybko zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Wkładamy ją do lodówki na pół godziny.
W tym czasie obieramy pieczarki, płukamy i kroimy w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy1 łyżkę masła, wrzucamy pieczarki i smażyć je ok.10-15 minut, aż sok odparuje. Dodajemy czosnek, smażymy chwilę z grzybami i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy pokrojone w kostkę mięso z kurczaka – mieszamy. Ja nie miałam pieczonego kurczaka, więc w międzyczasie, gdy pieczarki się dusiły, przysmażyłam kurczaka z przyprawami (sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie) – doprawiacie wg własnego smaku:) I wrzuciłam do pieczarek. Po dokładnym wymieszaniu studzimy farsz.
Formę do tarty smarujemy cienko masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy cienko [na grubość 3 mm] na koło wielkości formy do tarty. Rozwałkowany placek przenosimy na wałku do formy, wylepiamy brzegi jak najmniej dotykając ciasta rękami [to zagwarantuje kruchość ciasta]. Odcinamy ciasto wystające za brzegi formy (powstała jeszcze mała tartaletka). Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy formę do lodówki na 10 minut. Wyjęty z lodówki spód do tarty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 20 minut.
Jajka roztrzepujemy widelcem. Podpieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika, smarujemy ją cienko częścią roztrzepanych jajek i ponownie wkładamy do piekarnika - tym razem na 5 minut.
Do roztrzepanych jajek dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim przygotowany farsz i zalewamy śmietaną z jajkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut - do momentu, gdy masa jajeczna się zetnie. Podajemy na gorąco. Naprawdę boska:)