Gościmy

Odwiedza nas 610 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 28 styczeń 2012 18:30

Polędwiczki wieprzowe w pikantnym sosie

Napisała

W ramach przerwy od kurczaka, którego ja uwielbiam, ale inni domownicy, mają czasami dość;) postanowiłam przygotować inne mięsne danie i muszę przyznać, że bardzo dobre wyszło:) Soczyste i aromatyczne polędwiczki w pikantnym sosie to jest to:) Naprawdę warto je przyrządzić, dla tego smaku:) I od razu uprzedzam, że jest dopieczone, chociaż na zdjęciu tak nie wygląda:) Oczywiście można bardziej dopiec, ja chciałam takie soczyste, żeby nie było zbyt wysuszone, a to było idealne:)

Składniki:

  • 3 łyżki musztardy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 50 dkg polędwicy wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub 1 miodu (użyłam miodu)
  • 1,5 łyżeczki posiekanej szałwi (dałam suszone zioła)

Wykonanie:

W małej miseczce mieszamy 1 łyżkę musztardy, sól i pieprz, smarujemy mieszanką naszą polędwiczkę – ja ją podzieliłam na mniejsze. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, rumienimy polędwiczki ze wszystkich stron. Obrumienione mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i przez 15 minut pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni C i piec, przekręcamy mięsko na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut. Upieczone mięso po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut, aby odpoczęło. Jeżeli uważacie, że mięso potrzebuje jeszcze chwilę poprzebywać w piekarniku, to spokojnie możecie mu przedłużyć czas. Wszystko zależy od piekarnika:)
W międzyczasie przygotowujemy sos. W małym rondlu podgrzewamy ocet, dodajemy tłuszcz pozostały po obrumienieniu polędwiczek, syrop klonowy lub miód, resztę musztardy, gotujemy około 5 minut. Mięso kroimy w plastry, do sosu dodać szałwi (lub inne zioła) i oblewamy nim mięso. Podajemy z ulubionymi dodatkami, ja podałam z sałatką z rukoli.


Źródło

Czytany 3118 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook