Kolejny eksperyment z panierką do schabowego, czyli schabowy w nowej odsłonie:) Bardzo smaczne, smak sezamu jest wyczuwalny. Ja niestety za mało dodałam, bo akurat nie miałam pełnej paczki, dlatego na moich kotlecikach jest mało widoczny, ale było go czuć:) Następnym razem dam go zdecydowanie więcej:)
Składniki
dla 2-4 osób
- 4 kotlety schabowe
- sezam (ziarna), mała paczka
- Bułka tarta, 4-5 łyżek
- jajka (większe), 2 sztuki
- sól, do smaku
- pieprz, do smaku
- olej, do smażenia
- miód - opcjonalnie, łyżeczka
- Papryka słodka, łyżeczka
Wykonanie:
Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Solimy, dodajemy świeżo mielony pieprz. Na talerz wsypujemy bułkę tartą wraz z sezamem. Do roztrzepanych jajek dodajemy łyżeczkę papryki słodkiej, mieszamy i dodajemy troszkę miodu (miód pominęłam). Kotlety obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce połączonej z sezamem.
Na rozgrzanym oleju lub oliwie smażymy kotlety, aż do momentu, gdy panierka będzie złota. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego:)