Do domowych bułeczek lub pieczywa świetnie pasuje domowa wędlina. Postanowiłam wypróbować domowy schab gotowany w mleku. Mięsko wyszło bardzo aromatyczne. Proste i szybkie w przygotowaniu (poza czasem marynowania i gotowania). Warto wypróbować. Można na pierwszy raz zrobić z połowy porcji :)
Składniki:
- 2,3 kg schabu
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, słodka mielona papryka, dodałam też przyprawę do mięsa wieprzowego
Dodatkowo:
- 1 litr mleka
- 1 litr wody
- 100 gram masła
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki przyprawy do grilla/ dałam tez do mięsa wieprzowego
- 1 łyżka jarzynki
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- 3 liście laurowe
- 5 kuleczek ziela angielskiego
Wykonanie:
Mięso nacieramy olejem i przyprawami: sól, pieprz i dość obficie słodką mieloną papryką. U mnie dodatkowo przyprawa do mies wieprzowych. Marynujemy w chłodzie przez dobę lub minim, 2-3 godziny. Następnie w szerokim garnku zagotowujemy mleko z wodą, masłem i przyprawami, wkładamy schab z marynatą, czosnek, cebule i gotujemy wolno około 1,5 godziny. Schab wyjmujemy z mleka dopiero po jego wystudzeniu.
Tak przygotowane mięso można pokroić w plastry na kanapki lub podać na ciepło z ulubionym sosem. Smacznego :)