Popularny angielski krem cytrynowy :) Czyli po prostu nasz domowy cytrynowy budyń z dodatkiem masła, świetny krem zarówno do deserów, ciasteczek jak i do samodzielnego podjadania prosto ze słoiczka. Ja przygotowałam go do Pavlovej, którą postaram się wrzucić jak najszybciej. Po prostu pyszny, słodko-kwaśny, orzeźwiający – wspaniały :)
Składniki:
(na 1,5 szklanki)
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 80 g masła
- skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
Wykonanie:
Cytryny (najlepiej niewoskowane, ekologiczne) szorujemy szczoteczką, wyparzamy i ścieramy skórkę. W niedużym garnuszku roztrzepujemy jajka, żółtka i cukier (np. przy pomocy rózgi kuchennej), do połączenia. Stawiamy na kuchence, podgrzewamy na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Praktycznie od razu można dodać masło i sok z cytryny. Mieszamy, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Jeśli w kremie pojawią się grudki, których nie chcemy - przecieramy przez sitko. Przelewamy do wyparzonego słoiczka i zamykamy.
Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Smacznego :)