Zamiast sklepowego wanilinowego cukru, można zrobić własny, z prawdziwej wanilii:) Naprawdę warto, na długo wystarcza, nadaje naszym ciastom czy deserom wspaniałego aromatu:) Jak pierwszy raz miałam styczność z prawdziwą wanilią stwierdziłam, że ma okropny zapach;) Ale teraz uważam inaczej:) Od dłuższego czasu używam takiego cukru i już przy nim pozostanę:) To jest prawdziwy zapach wanilii:)
Składniki:
- 2 szklanki drobnego cukru
- 1 laska wanilii (ja użyłam więcej 2-3)
Wykonanie:
Cukier wsypujemy do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, zeskrobujemy nasionka i mieszamy z cukrem. Pustą laskę wanilii przecinamy na 2 - 3 części i również wrzucamy do cukru. Zamykamy pojemnik i wstrząsamy. Cukier jest gotowy do użycia po 1 - 2 tygodniach. Można go używać jak zwykłego, granulowanego cukru. Moja uwaga: pojemnik, do którego wrzucamy cukier musi być suchy, inaczej cukier Nam się troszkę zgranuluje, ale jak tak się stanie to też nic mu nie będzie oczywiście:) To jedynie kwestia estetyczna;) Walorów nie straci:) Polecam:)