Gościmy

Odwiedza nas 244 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 12 listopad 2011 21:45

Ekstrakt waniliowy

Napisała

Jak już ogarnęła mnie pasja pieczenia, to miałam ochotę wypróbować coraz to nowsze przepisy. W wielu z nich pojawiał się ekstrakt waniliowy. Dlatego też postanowiłam go zrobić sama, bo jak się okazało oczywiście jest taka możliwość:) Zrobiłam od razu z podwójnej porcji, dzięki czemu wystarczy mi na dłużej:) Podaję proporcje na 1 „porcję”.

Składniki:

  • 3 laski wanilii
  • 1 szklanka wódki (można również użyć brandy lub rumu, z tym ostatnim smak będzie słodszy)
  • szklany słoiczek, butelka (z zakrętką)

Wykonanie:

Laski  wanilii przecinamy wzdłuż na pół (ale nie do końca, końcówki pozostawiamy złączone. Nie wyskrobujemy nasionek, to w nich jest przecież cały aromat! Umieszczamy w słoiczku lub buteleczce. Nalewamy wódki, do całkowitego przykrycia lasek. Zamykamy butelkę. Trzymamy w chłodnym, ciemnym miejscu (ale nie w lodówce), co jakiś czas energicznie wstrząsając.
Już po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy, jednak po dwóch miesiącach osiągnie pełny aromat i wtedy można go używać. To było najgorsze, tyle na niego czekać;) Można przechowywać przez lata. Jeśli połowę ekstraktu zużyjecie, warto uzupełnić buteleczkę alkoholem i trochę poczekać, do wzmocnienia aromatu.


Źródło

Czytany 2403 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook