Zrobiłam już dżem pomarańczowy z dynią, tym razem wariant z gruszką. Ten już ma zdecydowanie lepszy smak, zapewne dzięki dodatkowi cynamonu i owocom gruszki :) Ja zblendowałam na gładkie puree, tak nam bardziej smakuje :) Zrobiłam tradycyjnie z połowy proporcji i wyszło mi 4 małe słoiczki.
Składniki:
- 1 kg obranych i pozbawionych pestek gruszek
- 1/2 kg obranej i pozbawionej nasion dyni
- sok z 1 cytryny
- 200 g cukru
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Gruszki i dynię kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, często mieszając, doprowadzamy do zgęstnienia masy. Dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon. Zagotowujemy i przekładamy do przygotowanych wcześniej słoików. Ja zblendowałam zanim przełożyłam do słoików. Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego :)