Gościmy

Odwiedza nas 287 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 06 listopad 2014 21:04

Salsa meksykańska

Napisała

Zabierałam się za jej zrobienie jeszcze latem, ale ciągle jakoś mi nie wychodziło. Wreszcie zrobiłam i żałuję, że tak późno. Salsa jest pyszna, generalnie powinna być pikantna, w sumie jak próbowałam podczas gotowania wydawało mi się, że jest ostra:) A tu okazało się, że po wystudzeniu już taka ostra nie była :) Dla mnie lepiej, bo zbyt pikantnych nie lubię, ale mam wielbiciela ostrych smaków i trochę marudził, że w ogóle nie jest pikantna :) Następnym razem zrobię dwie wersje, ostrą i bardziej łagodną, ale na pewno zrobię latem, pomidory mają wtedy dużo lepszy smak niż teraz. Salsa pasuje do krakersów, nachosów, a nawet jako sosik do różnego rodzaju placuszków na słono. Pycha :) Robiłam z połowy proporcji jak zwykle na spróbowanie,  jednak następnym razem będzie już z całości.

Składniki:

  • 2 duże cebule, posiekane w kostkę (pominęłam)
  • 3 duże papryki, oczyszczone i posiekane w małą kostkę (u mnie czerwona, zielona i żółta)
  • 2-4 papryczki chili (w zależności od odmiany i stopnia ostrości, jaki chcecie uzyskać)
  • 4 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1,5 kg pomidorów lima
  • 6 łyżek octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka cukru
  • sól do smaku (dałam 2 płaskie łyżeczki)

Wykonanie:

Papryczki chili siekamy drobno (ja pozbawiam je pestek lub z pestkami salsa będzie bardzo ostra). Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W garnku umieszczamy pomidory, papryki. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę, smażymy przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy chili i czosnek, smażymy kolejną minutę. Zawartość patelni przekładamy do garnka z pomidorami. Dodajemy do niego ocet z czerwonego wina oraz cukier. Całość gotujemy przez około 40-60 minut, aż salsa zgęstnieje i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy słodką paprykę, oregano, mielony kmin rzymski (kumin), pieprz i sól. Salsę przekładamy do suchych i wcześniej wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20 minut. Smacznego :)

Źródło

Czytany 4141 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook