W tym roku udało mi się wreszcie zrobić kilka dżemów:) Jak zwykle robię kilka rodzajów po kilka słoiczków. Jeśli zamierzacie robić większe przetwory to oczywiście proporcje należy znacznie zwiększyć. Mi z podanych proporcji wyszło ok 3-4 słoiczki po 100/ 200 g.
Składniki:
- 400 g truskawek
- 600 g czerwonej porzeczki
- 400 g cukru
Wykonanie:
Porzeczki obieramy z gałązek, truskawki odszypułkowujemy. Razem z cukrem umieszczamy w płaskim garnku. Mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 2 - 3 godziny, na najmniejszej mocy palnika, bez pokrywki, aż woda odparuje na tyle, że dżem będzie miał odpowiednią 'kisielowatą' konsystencję. Koniecznie mieszając od czasu do czasu. Warto przygotowanie dżemu rozłożyć na dwa dni. Uwaga: dżem po wystygnięciu jeszcze bardziej zgęstnieje!
Jak sprawdzić, czy dżem jest gotowy? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorącego dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania. Słoiki wyparzamy (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelewamy wrzący dżem, dobrze zakręcamy. Odstawiamy.
Pasteryzacja:
Spory garnek z szerokim dnem wykładamy ręcznikami kuchennymi. Wkładamy słoiki, jeden obok drugiego, nalewamy wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzamy do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego :)