Chrupiąca granola z dodatkiem bananów, żurawiny i czekolady :) Zupełnie bez cukru. Można ją zajadać z jogurtem lub mlekiem. Aromatyczna, smaczna i pożywna :)
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki nasion słonecznika
- 3 łyżki nasion sezamu
- 2 dojrzałe banany
Ponadto:
- 4 łyżki orzechów nerkowca
- 5 łyżek suszonej żurawiny
- Ok. 40 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) – użyłam pastylek czekoladowych
Wykonanie:
W misce mieszamy płatki, sezam i nasiona słonecznika.
Banany miksujemy blenderem lub rozgniatamy widelcem i mieszamy dokładnie z zawartością miski. Posklejaną masę przerzucamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 160 stopni C przez ok. 30 - 40 minut. Mieszamy granolę co 10 minut. Będzie gotowa gdy płatki będą chrupiące.
Gdy granola ostygnie dodajemy do niej suszoną żurawinę, orzechy nerkowca (lub inne ulubione) oraz posiekaną czekoladę. Granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Smacznego :)