Robiłam jakiś czas temu sól ziołową, takie domowe przyprawy są bardzo aromatyczne i mamy pewność, że nie mają żadnych zbędnych sztucznych dodatków. Tym razem wypróbowałam bardzo prostą a jakże aromatyczną przyprawę, sól sezamową, jest bardzo aromatyczna, ja często stosuję ją zwłaszcza do sałatek, podkreśla ich smak. Prosta dwuskładnikowa, warto ją mieć w swojej kuchni. Proporcje możecie zwiększać, ja na początek zrobiłam z poniższych proporcji.
Składniki:
- 10 łyżeczek sezamu
- 1 łyżeczka soli morskiej
Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy sól, chwilę prażymy na małym ogniu i dorzucamy sezam. Prażymy kilka minut, cały czas mieszając, aż sezam będzie miał złoty kolor. Po uprażeniu przesypujemy do miski i zostawiamy, aby składniki przestygły. Następnie rozgniatamy je w moździerzu lub ucieramy w makutrze na proszek. Jeśli nie macie moździerza można zmielić w blenderze lub młynku do kawy. Ja zaczęłam od moździerza, ale średnio mi to szło, więc się przerzuciłam na młynek do kawy i wyszło super, wtedy możecie regulować grubość ziaren, ja zmieliłam dość drobno.
Przesypujemy do słoiczka lub zamykanego pojemnika. Możemy stosować jako przyprawę lub po prostu zamiast zwykłej soli.
Źródło: „Palce lizać”