Wreszcie się na niego zdecydowałam:) Przede wszystkim z myślą o pralinkach, które czekały na zrobienie, a zawsze brakowało tego składnika. Przed jego zrobieniem zawsze zniechęcało mnie, że trzeba gotować masę krówkową przynajmniej 2h, więc jak natknęłam się przypadkiem na wariant rezygnujący z tej czynności, to nie wahałam się ani chwili i od razu go zrobiłam:) Wyszło coś pysznego, bardzo mocno alkoholowy, wreszcie będzie czuć ten alkohol w pralinkach;) Błyskawicznie się go przygotowuje, polecam:)
Składniki:
(ok. 800ml)
- 1/4 lub 1/2l wódki (ja dałam1/4 i jest wystarczająco mocny)
- 1 puszka (397g) gotowej masy krówkowej
- 1/2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 plus 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ja dałam jak zwykle więcej)
Wykonanie:
Masę krówkową miksujemy mikserem z mlekiem, dodając kawę. Następnie masę mieszamy łyżką z wódka. Nalewamy do butelki i wstawiamy do lodówki w celu przegryzienia się, najlepiej na 2-3 dni. Aha, jeśli po wymieszaniu zostaną Wam „grudki” kawy nie przejmujcie się. Po 3 dniach się rozpuści:) Ja potrząsałam codziennie, żeby się ładnie łączyło:) Smacznego:)