Pyszne czekoladki:) Nadzienie o smaku Baileys w chrupiącej czekoladzie:) Poezja:)
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady(dałam pół na pół z mleczną)
- 50 g mlecznej czekolady,
- 20 ml likieru Baileys (może być domowy)
- 65 ml śmietanki 36%
Wykonanie:
Czekoladę (200g) gorzką i mleczną łamiemy na kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekamy, aż trochę wystygnie i pędzelkiem smarujemy foremkę (grubo, żeby czekoladki nie popękały przy wyciąganiu). Ja z reguły maluję jedną warstwę, wsadzam do lodówki. Jak zastygnie kolejną warstwę, znów do lodówki, jeśli są wystarczająco grube ścianki to wystarczy, jak nie jestem pewna o nakładam 3 warstwę. Nie lubię, jak czekoladki pękają przy wyjmowaniu. Lepiej dać więcej warstw i nie obawiać się, że nie przetrwają:) Po nałożeniu ostatniej warstwy wkładamy do lodówki przygotowujemy nadzienie. Czekoladę mleczną (50g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Jak przestygnie dodaję Baileys’a. I nadzienie gotowe. Wyjmujemy foremkę, dodajemy do każdej czekoladki nadzienie. Pokrywamy pozostałą masą czekolady. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Kiedy są gotowe delikatnie wyjmujemy z foremki.