Bardzo łatwe w przygotowaniu, nie wymagające wielu składników, Baileys mocno wyczuwalny:)
Składniki:
- 100g biszkoptów podłużnych
- 150ml likieru Baileys
- 150g mlecznej kuwertury lub czekolady
- 30g kakao
Wykonanie:
Biszkopty łamiemy/kruszymy na nieduże kawałki. Wsypujemy do miski, zalewamy likierem i zostawiamy na 30min. Kuwerturę (czekoladę) łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną, ale płynną kuwerturę (czekoladę) wlewamy do biszkoptów i mieszamy. Masę rozsmarowujemy przy pomocy dużego noża, na desce wyłożonej papierem do pieczenia, na prostokąt o wymiarach 14x 15cm. Z góry posypujemy ok. 1/3 kakao. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
Po tym czasie prostokąt przewracamy na drugą stronę tak, aby spód był teraz u góry. Posypujemy połową reszty kakao. Prostokąt tniemy na pralinki o wymiarach 2x 3cm lub dowolne kształty. Boki pralinek obtaczamy w pozostałym kakao. Pralinki wstawiamy do lodówki do schłodzenia na min. 1godz. Przechowujemy dobrze zapakowane (najlepiej w metalowej puszce, bądź plastikowym pojemniku) w lodówce. Można przechowywać do 8 dni. Smacznego:)