Gościmy

Odwiedza nas 312 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 12 czerwiec 2015 21:02

Konfitura truskawkowa

Napisała

Zrobiłam dżem, to czemu nie zrobić konfitury truskawkowej :) Jak zwykle zrobiłam sobie symbolicznie 3 słoiczki, ale jeśli macie ochotę na więcej to wystarczy podwoić czy potroić proporcje :) Konfitura jest bardzo prosta i nie czasochłonna, więc warto ja przygotować :)

Składniki:

  • 500g truskawek
  • 120g cukru żelującego 3:1

Wykonanie:

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki. Mieszamy z cukrem żelującym, odstawiamy na 3-4h, ja od czasu do czasu je zamieszałam. Po tym czasie owoce zagotowujemy do wrzenia i gotujemy 3 minuty. Nie przesadzajcie z czasem, bo truskawki stracą kolor, wystarczy te kilka minut. Gorąca konfiturę przelewamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy. I gotowe. Ja nie pasteryzowałam, ale oczywiście można słoiczki dodatkowo zabezpieczyć. Smacznego :)

Źródło: Eksperyment własny :)

Czytany 2759 razy
Więcej w tej kategorii: « Dżem truskawkowy Domowy Baileys »

1 komentarz

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook