Zrobiłam dżem, to czemu nie zrobić konfitury truskawkowej :) Jak zwykle zrobiłam sobie symbolicznie 3 słoiczki, ale jeśli macie ochotę na więcej to wystarczy podwoić czy potroić proporcje :) Konfitura jest bardzo prosta i nie czasochłonna, więc warto ja przygotować :)
Składniki:
- 500g truskawek
- 120g cukru żelującego 3:1
Wykonanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki. Mieszamy z cukrem żelującym, odstawiamy na 3-4h, ja od czasu do czasu je zamieszałam. Po tym czasie owoce zagotowujemy do wrzenia i gotujemy 3 minuty. Nie przesadzajcie z czasem, bo truskawki stracą kolor, wystarczy te kilka minut. Gorąca konfiturę przelewamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy. I gotowe. Ja nie pasteryzowałam, ale oczywiście można słoiczki dodatkowo zabezpieczyć. Smacznego :)
Źródło: Eksperyment własny :)