Jak już zrobiłam tego baileys’a to trzeba go wykorzystać. Kolejne słodkości z jego wykorzystaniem to trufle orzechowe:) Bardzo dobre, szybko się przygotowuje i nie wymagają wielu składników. Mocno alkoholowe, więc z pewnością nie dla dzieci.
Składniki:
- 1 szklanka zmielonych orzechów (mogą być włoskie lub laskowe)
- 180 g wafelków orzechowych (bez czekolady)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 pełna łyżka kakao
- 12-14 łyżek likieru Baileys
- kakao do obtoczenia trufli, ja użyłam orzechów zmielonych
Wykonanie:
Wafelki kruszymy i mieszamy z orzechami, cukrem i kakao. Do suchych składników dolewamy ok. 12 łyżek likieru i odstawiamy na ok. godzinę. Moja masa byłą idealna do lepienia, ale gdyby masa była za sucha wystarczy dolać więcej likieru. Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w posypce, u mnie były to orzechy. Są gotowe do spożycia od razu. Można, chociaż nie trzeba przechowywać w lodówce. Moje były w lodówce, ale nie stwardniały. Były w sam raz:) Smacznego :)