Ostatnio towarzyszą nam iście hiszpańskie upały :) Najlepszym sposobem na orzeźwienie w takie dni są lemoniady. Ta lemoniada jest przepyszna, orzeźwiająca i aromatyczna, rewelacja :)
Składniki:
- 1,5 kg arbuza (ok pół mniejszego)
- 3/4 szklanki soku z cytryny (3 soczyste cytryny)
- 100 g cukru (lub mniej)
- 500 ml wody + kostki lodu
Wykonanie:
Arbuza obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Następnie kroimy w większą kostkę. Do naczynia z kawałkami arbuza dodajemy około 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki. Wsypujemy też do 100 gramów drobnego cukru. Zamiast cukru można użyć miodu lub syropu klonowego (do 4 łyżek). Dobrze sprawdzi się też stewia w proszku w ilości do dwóch łyżek
Arbuza wraz z dodatkami miksujemy na gładko np. w kielichu blendera a następnie przecedzamy całość przez grube sitko, by pozbyć się resztek pestek. Dolewamy minimum 500 ml zimnej wody. Całość mieszamy i sprawdzamy smak lemoniady. Jeśli jest za mocna, to dodajemy więcej wody. Lemoniadę z arbuza rozlewamy do szklanek. Do każdej porcji dodajemy po kilka kostek lodu oraz listki mięty i plasterki cytryny. Lemoniadę podajemy mocno schłodzoną, taka smakuje najlepiej :) Smacznego :)