Orzeźwiania ciąg dalszy :) Prawie codziennie robię jakąś lemoniadę, jakie owoce pod ręką taka lemoniada ;) A truskawkowa jest po prostu pyszna :) Mocno truskawkowa z nutą mięty i cytryny :) Wspaniała :)
Składniki:
- ok. 0,5 kg truskawek
- 3 duże cytryny (1 cytrynę kroimy w plasterki, a z dwóch wyciskamy sok)
- 3/4 szklanki cukru (dałam mniej, po prostu do smaku)
- 1 gałązka mięty jeśli używacie sklepowej lub same listki jeśli ogrodowej
- 5 szklanek (1 i 1/4 litra) zimnej wody niegazowanej
- kilka kostek lodu
Wykonanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, następnie miksujemy blenderem na jednolity mus. Cytryny również porządnie myjemy Jedną z nich kroimy na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Z pozostałych dwóch cytryn wyciskamy sok.
W celu ułatwienia jego wyciskania, cytryny przed przecięciem należy najpierw przycisnąć mocno dłonią do blatu kuchennego i rolować kilka razy. Po wyciśnięciu przelewamy sok przez sitko, by do lemoniady nie dostały się żadne pestki. Miąższ z cytryn przelewamy do dzbanka, w którym będziemy przygotowywać lemoniadę. Wrzucamy tu pokrojone plasterki cytryny.
Z 5 szklanek wody odlewamy 1 szklankę i przelewamy ją do garnuszka, a następnie podgrzewamy, by woda była letnia. Kolejno wsypujemy cukier (zwykły lub trzcinowy) i mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Następnie zdejmujemy garnek z palnika, a powstały syrop schładzamy.
Do dzbanka, w którym są pokrojone na plasterki cytryny wlewamy 4 szklanki wody oraz ostudzony syrop. Następnie wkładamy do niego zrolowaną uprzednio w dłoniach gałązkę mięty (dzięki czemu wydobędzie się z niej więcej aromatu), mieszamy. Na koniec dodajemy mus ze zblendowanych truskawek, dokładnie mieszamy i wstawiamy lemoniadę truskawkową do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem dodajemy kostki lodu.
Lemoniadę najlepiej podawać bardzo schłodzoną, bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Kostki lodu można wrzucić tuż przed podaniem do dzbanka, by lemoniadę schłodzić jeszcze bardziej lub można wrzucić kostki lodu od razu do szklanek, z których będziemy pić lemoniadę truskawkową. Smacznego :)