Gościmy

Odwiedza nas 309 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 15 lipiec 2021 18:38

Lemoniada malinowa

Napisała

Takiego lipca jeszcze nie było, żeby po pierwsze były takie upały, a po drugie trwały aż tak długo. W mieszkaniu jest już tak gorąco, że nie uruchamiam piekarnika póki co, by dodatkowo go nie nagrzewać :) Plusem jest mniejszy apetyt i rzadsze gotowanie ;) Tylko lody lub lemoniady dla orzeźwienia :) W tym roku wypróbowałam już kilka lemoniad owocowych i na tym nie koniec :) Na to ciągle mamy ochotę :) A ta malinowa wyszła po prostu boska, intensywnie malinowa i dosyć kwaśna, nie dałam za dużo cukru.

Składniki:

  • szklanka malin (mogą być mrożone)
  • 2 duże cytryny (1 cytrynę kroimy w plasterki, a z drugiej wyciskamy sok)
  • 1/2 szklanki cukru (można dać mniej lub więcej do swojego smaku)
  • 5 szklanek zimnej wody niegazowanej
  • kilka kostek lodu

Wykonanie:

Maliny myjemy, następnie miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek. Cytryny również porządnie myjemy. Jedną z nich kroimy na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Z pozostałej cytryny wyciskamy sok.

W celu ułatwienia jego wyciskania, cytryny przed przecięciem należy najpierw przycisnąć mocno dłonią do blatu kuchennego i rolować kilka razy. Po wyciśnięciu przelewamy sok przez sitko, by do lemoniady nie dostały się żadne pestki. Miąższ z cytryn przelewamy do dzbanka, w którym będziemy przygotowywać lemoniadę. Wrzucamy tu pokrojone plasterki cytryny.

Z 5 szklanek wody odlewamy 1 szklankę i przelewamy ją do garnuszka, a następnie podgrzewamy, by woda była letnia. Kolejno wsypujemy cukier (zwykły lub trzcinowy) i mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Następnie zdejmujemy garnek z palnika, a powstały syrop schładzamy.

Do dzbanka, w którym są pokrojone na plasterki cytryny wlewamy 4 szklanki wody oraz ostudzony syrop. Na koniec dodajemy mus ze zblendowanych malin, dokładnie mieszamy i wstawiamy lemoniadę do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem dodajemy kostki lodu.

Lemoniadę najlepiej podawać bardzo schłodzoną, bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Kostki lodu można wrzucić tuż przed podaniem do dzbanka, by lemoniadę schłodzić jeszcze bardziej lub można wrzucić kostki lodu od razu do szklanek, z których będziemy pić lemoniadę. Smacznego :)

Źródło: Przepis własny.

Czytany 1935 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook