Gościmy

Odwiedza nas 364 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 26 wrzesień 2019 23:16

Chałka

Napisała

Uwielbiam chałki :) Oczywiście najbardziej zawsze smakowała mi w niej kruszonka ;) Teraz też, najlepsza chałka musi mieć kruszonkę :) Bułka jest pyszna, mięciutka i aromatyczna, dokładnie taka jak lubię :)

Składniki:

(na 2 CHAŁKI)

  • 625-700 g mąki
  • 225 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 75 g roztopionego masła
  • 3 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki mleka do posmarowania chałek

Kruszonka

  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 50 g mąki

Wykonanie:

Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i małym nożykiem zeskrobujemy ziarenka. Wkładamy je do rondelka z mlekiem i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy mleko będzie letnie    ( nie może być gorące!) wsypujemy pokruszone drożdże, mieszamy do rozpuszczenia i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na ok. 10 minut do lekkiego wyrośnięci. Mieszamy 625 g mąki i sól w misce przy użyciu miksera. Dodajemy rozpuszczone w mleku i lekko wyrośnięte drożdże. Mieszamy ok. 1 minutę przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka.

Dodajemy rozpuszczone masło, miód i jajka. Zagniatamy całość przez kolejną minutę. Stopniowo zaczynamy dosypywać pozostałe 75 g mąki, w porcjach po 25 g. Kontynuujemy zagniatanie do  chwili, gdy ciasto przestanie kleić się do ścianek misy i zacznie się lepić do haka. Od tego momentu wyrabiamy jeszcze 2 minuty do uzyskania gładkiego i rozciągliwego ciasta.

Wyjmujemy je na oprószony mąką  blat i chwilę zagniatamy dłońmi. Formujemy kulę.  Przekładamy do natłuszczonej miski i smarujemy jej powierzchnię olejem. Przykrywamy arkuszem folii spożywczej i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części. Z każdej porcji formujemy wałek o długości 35 centymetrów. Z trzech wałeczków zaplatamy warkocz, zawijamy pod spód ich końce i układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem. To samo robimy z pozostałymi porcjami ciasta.  Uformowane chałki przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Etap wyrastania jest bardzo ważny i nie należy go pomijać. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200℃ bez termoobiegu. Podczas wyrastania ciasta przygotowujemy kruszonkę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, a na koniec mąkę. Mieszamy. Wyrośnięte chałki smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.  Pieczemy 30-35 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Podajemy z masłem lub dżemem, lub jemy samodzielnie :) Smacznego :)

Źródło

Czytany 2444 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook