Gościmy

Odwiedza nas 554 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 01 luty 2019 18:02

Japońskie mleczne bułeczki

Napisała

Puszyste, mięciutkie bułeczki. Podobno zachowują świeżość i puszystość nawet kilka dni. U mnie akurat od razu zniknęły, więc nie mogłam tego sprawdzić :) Zasługą tego ma być zrobiona wcześniej zasmażka. Mieliśmy ochotę na kruszonkę, więc ja ją jeszcze dodałam do naszych bułeczek, ale nie jest konieczna ani nie występuje w źródłowym przepisie. Bułeczki są przepyszne, zjedliśmy je wszystkie jeszcze tego samego dnia :)

Składniki:

(na 9 bułeczek)

Tangzhong (zasmażka):

  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki mleka 3,2%
  • 2 łyżki mąki pszennej

Zaczyn:

  • 1/2 szkl. mleka ciepłego ale nie gorącego
  • 38 g drożdży świeżych 
  • 2 łyżeczki cukru

Ciasto:

  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka w proszku (można pominąć)
  • 1/4 szkl. cukru
  • 3/4 płaskie łyżeczki soli
  • 1 jajko kl L
  • 1/4 szkl. roztopionego i ostudzonego masła

Dodatkowo:

  • 1 małe jajko do posmarowania bułeczek

Wykonanie:

Tangzhon (zasmażka): Mleko, wodę i mąkę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy. W czasie podgrzewania rózgą/trzepaczką mieszamy cały czas, aż zasmażka zgęstnieje! Następnie odstawiamy do przestygnięcia.

Zaczyn: W ciepłym mleku z cukrem umieszczamy drożdże, mieszamy do rozpuszczenia się ich i odstawiamy aby zaczyn wyrósł.

Ciasto: W misie umieszczamy składniki na ciasto oprócz roztopionego masła.

Następnie dodajemy Tangzhon oraz wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dolewamy masło (jeśli mąką była bardzo wilgotna to całego masła nie zużyjemy). Robot wyrabia ciasto około 5-7 minut. Ja wyrabiałam ręcznie. Ciasto w konsystencji jest lekko klejące. Tak wyrobione odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia lub dłużej.

Po wyrośnięciu, odgazowujemy ciasto ponownie je zagniatając i dzielimy je na 9 części, z każdej formując bułeczkę. Układamy je obok siebie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 20-30 minut.

Piekarnik elektryczny rozgrzewamy do 180 stopni. Grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepany jajkiem i wsadzamy do piekarnika. Jeśli macie ochotę na kruszonkę możecie np. taką. Pieczemy je przez około 25-30 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika  i jeszcze na około 10 minut pozostawiamy w blaszce, a po tym czasie wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia.  Smacznego :)

Źródło

Czytany 2815 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook